Ulus’un tarihinin M.Ö.3000 yıllarına kadar dayandığı kabul edilmektedir. M.Ö.800 ile 2000 yılları arasında bölgeye ilk önce Doğudan, sonra Batıdan akınlarla göçler olmuş, Hititlerle Çağdaş Gasgolar uzun süre bu bölgede barınmışlardır. Anadolu Selçukluları zamanında Ulus Candaroğlu Beyliğinin sınırları içinde kalmıştır. Osmanlılar zamanında İlçe küçük bir yerleşim merkezi olarak kalmış, herhangi bir ticari, siyasi ve askeri olaya sahne olmamıştır. İlçenin isminin “üleşmek” mastarından türeme ve ilk biçimi “ülüş” olup Moğolca’ya “ULUS” şeklinde geçerek içinde yaşayan insanlarla birlikte Ülkenin bir şehzadeye verilen bölümü anlamına geldiğini ifade etmektedir.
Ulus, Safranbolu İlçesine bağlı nahiye durumunda iken 8 Ağustos 1944 yılında İlçe olması nedeni ile Zonguldak İline bağlanmıştır.28 Ağustos 1991 gün ve 3760 sayılı kanunla Bartın İlçesinin İl olması üzerine Ulus, Bartın İline bağlanmıştır.
Ulusta ilk idari yönetim binası Osmanlı döneminde 1900 yılında Nahiye müdürlük binası olarak yapılmıştır. Kaymakamlık, Adliye, Mal Müdürlüğü, Tapu ve Nüfus Müdürlüklerinin yanı sıra bodrum katının adliye nezarethanesi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Cumhuriyet döneminde hükümet konağı olarak kullanılmıştır ancak 1968 yılında yaşanan depremde hasar gördüğü için yıkılmış ve 12.06.1969 tarihinde şu an kullanılmakta olan hükümet binası yapılmıştır.
Ulusun ilk idari yönetim binasından esinlenilerek hazırlanan ve mimari yapısıyla ilçemize ihtişam katacak yeni Hükümet Konağı'nın ise proje etabı tamamlanmış olup, yapımı için gerekli çalışmaları devam etmektedir.